onsdag 10 oktober 2012

Mitt favoritverktyg - brayern

Ja, jag älskar många verktyg. Det är allt från saxen till skärmaskinen eller penslarna eller masker och stenciler. Men då vi redan haft en mask-vecka, så tänkte jag välja ett annat lite mer osynligt och hemligt verktyg.... Ett mångsidigt verktyg, men som de flesta kanske inte vet hur man använder?! Jag tänkte nämligen slå ett slag för brayern :-)

Brayern är ett av mina absoluta favoritverktyg, framförallt då det gäller mixed media. En brayer är en hård gummirulle med ett handtag på. Just denna brayer är min privata, men det finns en annan sort i butiken. Den verkar tyvärr tagit slut, MEN misströsta inte - Perra och Mia fixar hem allt du vill på ett kick! Så kontakta dom!!


Jag använder brayern att fästa papper ordentligt, så alla bitar jag klippt ut verkligen limmas slätt på min art journalsida. Men jag använder den främst för en effekt som kallas "push &pull", dvs att man drar ut färg med brayern och färgen hamnar tunt på olika ställen på sidan.

Inom mixed media vill man ju att vissa lager ska vara helt ogenomskinliga, medan andra lager ska vara helt transparenta. Med brayern får man akrylfärgen att bli tunn och transparent, enkelt och skoj!

Det är det här rosa "lagret" som jag gjort med akrylfärg och brayern.


Här kommer en enkel, snabb beskrivning till hur jag gjort en art journalsida och mitt i skapandet använt min brayer för "push & pull"-effekten med den rosa akrylfärgen.

Jag börjar med att grunda sidan med gesso, en ny tunnflytande och helt underbar sort finns i butiken.


För att få gesson helt slät drar jag över den grundade sidan med en bit kartong. Låt torka! Eftersom gesson är tunnflytande så torkar den rätt snabbt.


Jag sprayar genom två masker (Donna Downeys fina prickmask och så en privat med bokstäver) och med två olika mister. Låt torka! När allt är torrt så klickar jag ut lite akrylfärg på sidan. Det är denna färg jag nu kommer "smeta ut" med hjälp av brayern. Det gäller att tänka på att sprayfärgerna INTE är vattenfasta, så lagrena under kommer troligen smetas ut lite där man lägger akrylfärgen. Så jobba snabbt och inte för länge på samma ställe!


Jag drar brayern över färgen, både uppåt och åt sidan. På ställen utan färg för att lägga ett tunt lager där och över de fälten där jag klickat färg - för att plocka upp ny färg. Fram och tillbaka, tills färgen är så transparent som jag vill ha det. Det är bättre att lägga på lite färg första gången och fylla på om det behövs :)


När akrylfärgen torkat så tar jag fram ytterligare en mask och denna gång Studios lite tjockare gesso, eftersom jag vill ha en vit struktur ovanpå mina fina färger!


Det här är slutresultatet, en sida i min art journal. En som jag är mycket nöjd med! Jag har avslutat med att limma dit bokstäver, stämpla några andra, duttat dit cirklar med svart gesso och stämplat med en supersöt stämpel med bokstäver på.
Ha en fortsatt trevlig vecka och scrappa lugnt!
/Helene - webmosterhelene

Material:
Bok: Canson XL (7x10 inch)
Brayer: InkyRoller Medium
Färg: ProArt Gesso (tunnflytande gesso)*, Studio (vit gesso), Studio (svart gesso), DecoArt Crafter's Acrylic "TuttiFrutti" (rosa akrylfärg), Heidi Swapp "Mint Green" (grön mist)*, Dylusions "Black Marbel" (svart mist)
Stämpel: Prima
Ink: Archival Ink "Jet black" (svart ink)
Privat: bokstäver, alfabetsstämplar

*kommer snart i webshoppen, du kan maila om du är intresserad

3 kommentarer:

Scrap-Perra sa...

Vi har brayer i olika storlekar hemma, likaså ProArt gesso i olika storlekar och även alla Heidi Swapp mister. Vi ska försöka jobba på att få upp allt.

Marie Wisén sa...

Så Läckert! :)

Kram Marie

Bente Fagerberg sa...

Så underbart fint detta blev Helene!! Tak för inspirationen!!