lördag 27 oktober 2012

Gelatos möter Dylusions

Jag har länge sneglat på Gelatos-kritorna. När Scrap-Perra äntligen fick i dem och i en stor presentförpackning med många pennor så kunde jag inte låta bli längre. Och jag är inte besviken. Gelatos är som en kladdkrita man hade som barn. Jag älskade dem och jag älskar de här. Gelatosen är vattenlösliga och blöter man upp dem så blir de vattenfasta när de torkat. Även om kritan är kladdig så kladdar den inte alls tycker jag när jag väl gjort klart ett projekt. 

Idag tänkte jag visa hur jag gjorde den här sidan. Jag vill visa några olika sätt att använda gelatosen, genom att rita runt eller i masker och använda dem som stämpelfärg.

Så för dagens projekt använde jag:

Pennor: Gelatos (jag har det stora paketet med den går att köpa i 4-pack med), Faber Castell Pitt brush
Mists: Dylusions mists, Fresh lime, Bubblegum Pink, Cut grass.
Medium: Gesso
Masker: Prima Poppies: Små bubblor, Stora bubblor. TCW - Chevron.
Stämplar: Background love, Basic background, Reflections.
Stämpeldyna: Archival Ink - Svart
Verktyg: Heat-it-craft-tool (nedan kallad fön), minimister
Och nu.. kommer en lång rad med bilder om hur sidan blev till.


Jag börjar med en sida som jag haft gesso på och lått torka. Jag sprayar på med Dylusions mister i rosa och grönt.


Jag lyfter bort masken och lägger den åt sidan. Jag låter det överblivna misten på masken vara kvar, den ska jag snart använda igen. Jag torkar sidan med fönen.


Här har jag vänt den kladdiga masken med kladdet mot sidan och tryckt till med handen lite försiktigt. Det lir en snygg effekt. Vissa fäger är lite riskabla att blanda, då de bara blir bruna. Rosa och grönt är en sådan kombination, men jag klarar det precis utan att bli brunt här.


Sedan tar jag mask nummer två och mistar på med samma färger. Eftersom det då kan bli brunt och jag idag inte vill ha det så väljer jag att mista där jag redan har färgerna, som jag nu mistar mer av.


Då det blev mycket av misten så ställer jag upp sidan och låter färgen rinna ner. När jag är nöjd med rinnet, torkar jag sidan med fönen.


Jag fortästter att mista lite och vända på masken. Den här gången med den mörkare gröna misten. Även här får färgen rinna.


Nu kommer vi till en rolig grej. Jag vill göra min egen mask. Jag vill ha en form av en kvinna och letar runt på nätet efter en som passar. Jag letar efter en rätt enkel pose, men som ändå får en intressant siluette. Det är siluetten jag är ute efter idag. Jag klipper ut kvinnan. Men klipper bort håret och handväskan som jag inte tycker passar på min sida.


Nu plockar jag fram mina nya härliga Gelatos-kritor. 


Jag väljer den mörkt lila färgen och ritar nära kanten på kvinnan. Så länge jag håller fast papperet och ritar försiktigt så får jag en skarp fin kant runt om.


Mer än så här målar jag inte när jag har papperet kvar. Jag lyfter bort och kladdar på lite mer färg.


Sedan jobbar jag med fingrarna för att dra ut färgen och få den tunnare och jämnare. Kritan är kladdig men jag har ännu inte känt det som ett problem. För den kladdar inte av sig när den sedan torkat. Jag blåser dock med fönen ovan på sedan, kritan smälter då lite och jag tror att den blir lite fastare sedan.


Jag stämplar lite med svart här och där på sidan.


Och sedan stämplar jag med den lila gelatosen. Jag lägger stämpeln på en kloss och målar med kritan på upphöjningarna. Här skulle jag kunna välja olika färger, men idag kör jag på en färg.


Sedan tar jag en mini mister med vatten och sprayar på. Färgen löses nu upp något och jag kan stämpla med färgen.


Så här blev stämpelmönstret sedan. När den här färgen har torkat så ska den vara vattenfast.


Jag tycker att något saknas på sidan så jag tar fram en mask igen. Den här gången tar jag gesso genom. Jag får då upp dylusionsmisten i gesson. Jag ville här se om den även går att få upp med gelatosen.


Här ser jag att där jag haft gesso på det lila med gelatosen och gnuggat lite hårt med fingret så följer den dylusionsmist som är under det lila upp i gesson. Men där jag bara lägger på lite gesso fint genom att dutta så kommer inte dylusionsen med. Kan vara värt att komma ihåg till en annan dag.


Sedan tar jag ytterligare en mask. Den här gången tar jag och ritar i med rosa och vit gelatos genom masken på valda ställen.


Sedan drar jag ut det med fingrarna igen.

Så där, nu lägger jag till lite små färgduttar till här och där och skriver min text. Sedan var sidan klar.

Ha en härlig helg!
/ Camilla

10 kommentarer:

ulrika sa...

Vilket härligt inlägg! Massor av inspiration. Och snyggt blev det! :)

Ziro sa...

Vilket härligt alster! Snyggt! Bra med en beskrivning! Kul att du gillar dina gelatos.

Mia KL sa...

Vilken härlig sida!! Snyggt!

Hegu sa...

Vilket inspirerade inlägg!!:)

MezzaNotte sa...

Grymt läckert!

Tettiz sa...

Superläckert!! Kul att se hur du gör olika lager! :)

Tack för inspirationen!

Anette sa...

Läckert!

Ywonne sa...

Åhh, vad läcker... och läckert kladdigt att jobba med :O)

Ha det bra.

Bigganpiggan sa...

Läckert gjort! Häftiga färger!!

Erika Strömberg sa...

Amazing!!! Väcker mycket kladdbegär hos mig!!! Tack:)