onsdag 12 september 2012

Canvas - med en förkärlek för mixed media

Hej svejs, alla vänner därute i cyberrymden. Förra onsdagen lovade jag att det var dags för en ny tutorial denna vecka. Och ja, idag tänkte jag visa er hur jag gjort en distressad canvastavla... Jag har klätt en  canvastavla med bokpapper, distressat/åldrat pappret och lagt på färg i många olika steg.... Det ser verkligen avancerat ut, men jag gjorde grunden med alla färger på drygt 2 timmar en kväll och fortsatte dagen efter med den sista finishen.

Det här inlägget blir nästan som en liten hyllning till Rangers underbara produkter, de passar ju ypperligt för alla varianter av mixed media.

Här är en liten sneak på vad jag pysslat med...


Det kommer vara många bilder i detta inlägg, så jag hoppas att du inte tröttnar eller tycker jag är för överpedagogisk ;-) Men vi är alla på olika nivå... Och glöm inte, fråga om du funderar på nåt. Ska vi sätta igång?! Såhär ser min tavla ut då jag är klar :)


Då så, då startar vi!

Jag börjar med att ta fram en liten canvasduk, 15x15 cm, mod podge (en form av lim som passar perfekt för mixed media. Det går lika bra med decopagelim eller gel medium också) samt gamla bokpapper ur egna gömmor.


Jag river bokpapprena och limmar fast dessa med mod podgen, jag försöker att inte limma över papprena helt och hållet utan endast så de fastnar på canvasen.


Eftersom jag skyddat canvasen med bokpapprena så behöver jag inte gesso för att hindra färg mm att tränga ner i duken. MEN jag är ute efter den vita effekten på pappret, den effekt som kallas "white wash" där man tonar ner pappret så det blir ljusare men text etc syns igenom färgen. Så jag tar och smetar ut ett tunt lager med Studio's gesso med fingrarna över hela canvasen.


Nu tar jag fram brun distress ink stain, en turkos crackle paint samt våtservetter (vanliga våtservetter man använder till små bebisar). För några år sedan var crackle painten oerhört poppis, men den har fallit lite i glömska. Jag hoppas kunna väcka ditt intresse för denna ljuvliga produkt!! Crackle paint är en färgad akrylfärg, som spricker då den torkar. Om du försiktigt gnider ink eller annan färg ovanpå den torkade färgen så sjunker den färgen ner i sprickorna och ger en superhäftig effekt.


Jag stryker ut ett lager med crackle paint i hörnen, torkar försiktigt ut färgen med våtservetten - det får inte bli för tunt för då spricker inte färgen då den är torr. När det turkosa lagret är torrt stryker jag ut den bruna ink stainsen på kanterna och drar försiktigt ut denna också med våtservetten. Färgen försvinner nästan helt, så var försiktig! Gör detta steg om och om igen tills du är nöjd med resultatet.


Jag vill ha lite brunare kanter, så jag tar fram en brun Neocolor II-krita. Tänk på att denna INTE är vattenfast!


Jag drar kritan runt kanterna och sprider ut färgen med hjälp av vatten och en pensel.


Jag är fortfarande inte helt nöjd med den bruna effekten, det är för "mesigt" så jag tar fram en brun Faber-Castell Big brush-penna och drar längs med kanterna och suddar färgen in mot mitten.


Nu är min canvas mörk, men inga problem! Det kommer åtgärdas - jag tar en våtservett och gnider bort endel av alla färglager igen :) Det verkar kanske onödigt att göra såhär, men allt arbete syns tillsist i slutprodukten...


Dags för lite hårda tag och jag tar fram en sandpapperfil och filar runt alla kanter! Här är canvasen ljusare (men inte riktigt så ljus som på bilden).


Efter att jag sandpapprat kanterna går jag över allt med ink stain och Faber-Castellpennan igen i flera omgångar. Tillslut är jag nöjd med det bruna, lägger på ett lager turkos crackle paint igen. Då färgen torkat så går jag över det turkosa med den bruna F-C-penna - mycket försiktigt för jag vill att det ska vara ljust turkos men med lite bruna sprickor. Jag är nöjd!


Nu tar jag fram ett av mina absoluta favoritpapper genom tiderna! Nämligen ett kraft resist-papper med text på från Tim Holtz. Det är såååååå underbart att jobba med! Jag ritar en hjärtform på en bit av pappret och river sedan fram hjärtats fprm. Jag är ute efter ett lite ruffigt utseende på hjärtat.


Här har jag jobbat med ytterligare av mina favoritprodukter, nämligen Rangers distress inkdynor. Denna färg är Aged Mahogany, dvs lite vinröd. Så läckert mot det bruna och turkosa på canvasen. Jag gnuggar in färgen med en applikator, jag börjar i hjärtats ytterkanter och gnuggar in mot mitten i omgångar. När jag är nöjd knycklar jag ihop hjärtat, slätar ut det och så filar jag lite på vecken.


Jag limmar fast hjärtat med mod podgen, men TÄNK PÅ....


....att distress ink INTE är vattenfast och eftersom mod podge innehåller vatten så gnids färgen ut/loss från hjärtat. Så vill du ha toningen med ljust mot hjärtats mitt så får du inte gnida för hårt utan mer dutta ut mod podgen :-)


Har du tröttnat på mig?! Om inte, så fortsätter vi.....

Jag tar fram ytterligare en crackle paint, nämligen den helt genomskinliga Rock candy. Såååå läcker då den torkar, med sprickor men genomskinlig! Innan jag har på den genomskinliga färgen har jag stämplat med lite bakgrundsstämplar (ur privata gömmor).


Jag lägger på ett ganska rejält lager och låter sedan tavlan torka över natten :) På morgonen efter så drar jag försiktigt ut lite brun färg med F-C-pennan så att hjärtats ytterkanter syns lite mer.


Slutfinishen är mest att dekorera och här har jag använt privata material. Men ville visa det iaf, för det är kanske någon som funderar på vad jag gjort även om det är det enkla kvar ;-)

Jag har färgat in naturfärgat bomullssnöre med den bruna ink stainsen, för att det ska bli lite skitigare och passa min canvas.


Jag knöt snöret runt canvasen, på baksidan fäste jag snöret med washitejp (men du kan även fästa det med häftpistol såklart). I snöret fäste jag en liten charm i form av en nyckelknippa och så limmade jag dit ett ord - dream - med gamla bokstäver som legat i mina gömmor i många år.


Ja, nu hoppas jag att du inte ruttnade totalt på mitt långa, långa, lååååååååååååååånga inlägg. Men om du gjorde det så kanske du kommer tillbaka den dagen du själv vill göra en sån här tavla.

Ha det gott, nästa vecka kör vi nog på med ett lite kortare inlägg från mig!
/Helene - webmosterhelene

Material:
Canvas 15x15 cm*
Färg: Studio Gesso, Rangers Crackle Paint (Broken China - turkos, Rock Candy - clear), Rangers Distress Ink stain "Walnut stain" (brun ink), Faber-Castell Pitt Arist Big Brush "Walnut brown" (brun penna), Caran D'ache Neocolor II "chestnut" (brun krita), Rangers Distress Ink Pad "Aged Mahogany" (vinröd ink)
Papper: Tim Holtz Kraft Resist paper
Lim: Mod podge (matt)
Ink: StazOn "Jet black" (svart stämpelfärg)
Applikator för distress ink: Rangers Ink blending tool
Dekorationer och annat: bokpapper*, snöre*, charm*, bokstäver*, stämplar*, fil*, våtservetter*, pensel

*finns i livebutik, maila om den
*privat

5 kommentarer:

Camilla sa...

Otroligt snyggt och inlägget var inte alls för långt. Läste vart enda ord. Nu blev jag sugen på Rock candy :) Hade du den på hjärtat eller på hela tavlan?

Kaffesugen Scrappare sa...

Wow! Sååå läckert! Tack för en bra beskrivning!

webmosterhelene sa...

Tack!!! Jag har haft Rock Candy enbart på hjärtat :-)

webmosterhelene sa...

Stort tack!!

Anonym sa...

Helt fantastiskt fint och perfekt förklaring!!