onsdag 22 augusti 2012

Varför ändra på ett vinnande koncept?!

I början av sommaren påbörjade jag en art journal, detta uppslag var min allra första sida. Och jag blev så förtjust i den att jag ville ha denna sida på väggen. Men hur?! Tja, jag valde att kopiera min sida över till en canvas helt enkelt. Varför ändra på ett vinnande koncept?!!

Såhär blev canvastavlan då den blev klar. Inte samma akrylfärger som i min AJ efter de är privata, men samma färgskala! Ett annat ord, LOVE, fick det bli för jag ville att tavlan ska representera något annat än våga :)


Och så tänkte jag visa lite foton av min arbetsprocess. Jag hoppas att alla dessa foton ska inspirera dig att prova själv!

Mitt första material är en 30x30 cm canvastavla, en rykande ny mask från Donna Downey, gesso coh tre akrylfärger. De här akrylfärgerna är så prisvärda, endast 19 kr flaskan!!


Jag började med att grunda canvasen helt med gesso. Lät det torka, sedan tryckte jag ut akrylfärg på olika ställen på tavlan och drog ut med ett gammalt kreditkort. När akrylfärgen torkat så duttade jag vit gesso genom masken för att få de oregelbundna läckra prickarna på sidan.
Var INTE orolig för att tavlan ser otroligt färgrik och märklig ut nu, det kommer du gömma med papper och tona ner med hjälp av gesso och stämpelmotiv :)


Jag klippte ut ett hjärta av två stora papper från en gammal psalmbok. Jag har klippt på fri hand, men du kan såklart skissa upp ditt hjärta först eller använda någon form av stencil eller mask för att få till formen. Hjärtat fäste jag sedan på canvasen med mod podge, både under och över pappret så att det förseglas ordentligt.


Dags att skugga och tona lite!! Mod podgen är torr!


Fram med favoritfärger av Faber-Castells Pitt artist big brush. Du kan enkelt tona dessa färger på papper mm som är limmat med mod podge eller decoupagelim. När pennan torkat är den vattenfast, men innan det torkat så hinner du gnida ut färgen mot underlaget. Du har några sekunder på dig, så vänta inte för länge.


Jag har målat med rosa och mörkrosa F-B-penna runt hjärtat och tonat dom inåt.


När färgen torkat så tonar jag försiktigt med svart och sen med grå F-B-penna. Leta reda på lite bakgrundsstämplar eller andra stämplar du gillar (i dina gömmor eller i webshoppen), stämpla med StazOn-dyna eller Archival ink som är vattenfasta och passar perfekt för detta ändamål.


Nu är det dags att göra lite ringar. Jag sparar rullar från toapapper, tejprullar eller rullar med gluedots. Perfekt med olika storlekar på cirklarna :) Jag använder svart och vit gesso att "stämpla" ringarna med, eftersom jag tycker om strukturen som blir. Men det går bra med akrylfärg oxå, det täcker kanske inte lika bra och får inte strukturen, men du får utseendet :)


Ringar och prickar.....


Bokstäverna är gamla hederliga foamstamps som fått liv igen. Jag har stämplat på ett papper vid sidan om, klippt ut bokstäverna och limmat fast dom med mod podge för att bokstäverna ska hamna där jag vill och för att jag skulle se att storleken verkligen passade in. Jag använde svart akrylfärg och när jag limmat fast dom och allt torkat målade jag över med svart F-B-penna för att få det riktigt svart. Lite skuggningar och sedan lite prickar av vit gesso så bokstäverna smälter in i tavlan, så var det hela klart :)


Jag hoppas min tavla inspirerar dig :) Ha en härlig pysslig fortsättning på veckan!
/Helene - webmosterhelene

Material:
Canvas
Mask: Donna Downey "random dots 12x12" (finns inte i shoppen än, men maila om du är intresserad!)
Färg: Studio vit gesso, Studio svart gesso, DecoArt Crafters Acrylic "Tutti frutti" (rosa), DecoArt Crafters Acrylic "Yellow" (gul), DecoArt Crafters Acrylic "Tropical Blue" (blå), DecoArt Crafters Acrylic "Antiique white" (vita högdagrar), DecoArt Crafters Acrylic "black" (svart)
Pennor: Faber-Castell Pitt Artist Big Brush "black 199",  Faber-Castell Pitt Artist Big Brush "cold grey III 232" *, Faber-Castell Pitt Artist Big Brush "pink carmine 127", Faber-Castell Pitt Artist Big Brush "magenta bright 228" *
Ink: StazOn "Jet black"
Lim: Mod Podge
Övrigt: foamstämplar*, notpapper*, bakgrundsstämplar*

*privat

6 kommentarer:

Ulrika sa...

Supersnyggt Helene!!! Underbara färger, och en pedagogisk tutorial!!!

Mia sa...

TACK för en helt underbar tutorial!
Tavlan är supersnygg! Kram!

Maja sa...

Jätte snygg! Den pryder nog sin plats! :)

webmosterhelene sa...

Men åh, tack! Vad glad jag blir över era kommentarer, raringar!!

Jånna sa...

Fantastiskt snyggt!!!

Jozebelle sa...

Den är jättehärlig!